Vård.se

Switch to desktop

Vad är ryggskott, Ischias?

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Vad är ryggskott, Ischias?

Efter depression är ryggvärk den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Smärtan beror ofta på att muskelspänningar, att musklerna låser sig kring muskelfästen eller leder. Den kan också uppstå när en ryggkota eller en disk mellan kotorna förskjuts och trycker på en nerv. Smärtan kan komma plötsligt om man till exempel förlyfter sig. Den kan också komma efter att man överbelastat ryggen under lång tid, som under graviditet eller felaktig arbetsställning.  Risken att drabbas av långvarig ryggvärk ökar om man är överviktig, utsatt för långvarig negativ stress, inte motionerar eller kroppsarbetar regelbundet samt om man har osteoporos, benskörhet.

Vilka är symtomen på ryggskott?

Ryggskott (lumbago) kallas det när området mellan två ryggkotor låser sig. Orsaken är ofta att man har svaga ryggmuskler och gör en ovan rörelse Svårartad värk i ländryggen och akut skärande smärta så fort man försöker röra sig. När ryggskottet inte längre är akut får man ändå ont när man belastar ryggen.

Vilka är symtomen på ischias?

Ryggsmärtor som strålar ner mot höften och benet beror oftast på ischiasnerven och kallas därför just ischias. Orsaken är ofta ett bråck på en disk mellan två ryggkotor När det putar ut kan det trycka på en nerv som går ner mot benet. Förutom smärta som strålar ner mot det ena eller båda ben kan känseln påverkas så att benet eller benen domnar.

Man kan också ha en kombination av det vi kallar ryggskott och ischias.

 

Vilka behandlingar finns det för ryggskott, ischias.

Doktorernas huskur mot ryggskott brukar vara att ta två värktabletter med olika aktiv substans, till exempel paracetamol och ibuprofen och sedan ta en promenad så fort läkemedlet dämpat smärtan någorlunda. På det sättet kan man ”låsa upp” det smärtande området i ryggen. Ryggvärk blir sällan bättre av att man inte rör sig, tvärtom. Ischias eller diskbråck är undantag från den regeln. Då bör man få hjälp av sjukgymnast att hitta lämpliga övningar. På sikt bör den som har lätt att få ryggvärk träna både ryggmuskler, ben och bål för att stödja kotpelaren. Långvarig smärta kan man få hjälp att hantera på smärtklinik. Numera rekommenderar Socialstyrelsen KBT, kognitiv beteendeterapi för långvariga smärttillstånd.

Senast ändrad
Mer i denna kategori: « Vad är Bechterews sjukdom?
Joomla SEF URLs by Artio

Copyright © 2011 Vård.se använder cookies för att presentera innehåll och layout samt annonser. Privacy, Vi lämnar aldrig ut mailadresser om enskilda personer till andra företag.

Top Desktop version