Vård.se

Switch to desktop

Graviditetsbesvär (2)

 

Mjölkstockning, Mastit.

 

Vad är mjölkstockning, stas?

Mjölkstockning orsakas av att en eller flera mjölkgångar inne i bröstet täppts till så att mjölken får svårt att komma ut. De flesta får oftast bara mjölkstockning i ena bröstet.

Vilka är symtomen på mjölkstockning, stas?

Besvären kommer ofta plötsligt och kan upplevas som om man fått en öm knöl eller förhårdnad i bröstet. Huden kan bli röd, man kan känna sig sjuk och få feber.

Vilka behandlingar finns för mjölkstockning, stas?

Den som har mycket ont kan ta smärtstillande läkemedel, till exempel Ibumetin och Ipren, eller Alvedon och Panodil. Medlen går över i modersmjölken, men det finns inget som tyder på att de skadar barnet. Om man däremot får feber eller om bröstet är svullet, rött och varmt bör man kontakta vården.

Den som har problem med mjölkstockning eller om det känns svårt att amma kan få råd, hjälp och stöd på sin barnavårdscentral, en amningsmottagning eller på BB.

 

Publicerad i Graviditetsbesvär
Skrivet av
Läs mer ...

 

Vad är havandeskapsförgiftning, preeklampsi?

Havandeskapsförgiftning är en sjukdom som drabbar omkring två procent av alla gravida kvinnor. Förstföderskor har ökad risk liksom tvillinggraviditet. Övervikt, diabetes, högt blodtryck före graviditeten och preeklampsi i familjen är också riskfaktorer.

Vilka är symtomen på havandeskapsförgiftning?

Högt blodtryck och äggvita (protein) i urinen är symtom på preeklampsi. Andra tidiga tecken kan vara huvudvärk, flimmer för ögonen, magsmärtor, illamående, snabb viktökning, att du svullnar upp i ansiktet, händer och fötter, att du känner dig allmänt darrig, svag och sjuklig.

Vilka behandlingar finns för havandeskapsförgiftning?

Sjukdomen går inte över förrän graviditeten är över. Vila är det enda man kan göra för att minska symtomen. Vid allvarlig preeklampsi läggs man i på sjukhus för övervakning. Vid livshotande tillstånd kan det bli aktuellt att tidigarelägga förlossningen.

 

Publicerad i Graviditetsbesvär
Skrivet av
Läs mer ...
Joomla SEF URLs by Artio

Copyright © 2011 Vård.se använder cookies för att presentera innehåll och layout samt annonser. Privacy, Vi lämnar aldrig ut mailadresser om enskilda personer till andra företag.

Top Desktop version