Vård.se

Switch to desktop

Vad är mässling?

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
  Mässling utslag i munnen, koplikspot, CDC/ Dr. Heinz F. Eichenwald Mässling utslag på huden efter 3 dgr, CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald  Mässling 3 dgr, CDC

Vad är mässling?

Mässling är en mycket smittsam, luftburen virussjukdom som smittar via luftvägarna och ögonens slemhinnor.  Man kan till exempel smittas när någon som har mässling hostar eller nyser så att droppar i utandningsluften sprids. Mässling är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Smittskyddsinstitutet (SMI). Sjukdomen är ovanlig i dag eftersom de flesta barn som föds i Sverige vaccineras.

Vilka är symtomen på mässling?

Den som har mässling får oftast hög feber, torrhosta och irriterade och ljuskänsliga ögon. Efter några dagar får man ljusröda utslag som gradvis mörknar och flyter ihop. Utslagen börjar vanligen i ansiktet och sprider sig sedan till resten av kroppen.

Man kan också få  följdsjukdomar som öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation. Och i sällsynta fall, en på tusen, en mycket allvarlig inflammation i hjärnan.

 

Vilka behandlingar finns för mässling?

Det finns ingen behandling som hjälper mot sjukdomen. Symtomen kan lindras med till exempel receptfria febernedsättande mediciner. Det kan också vara skönt att vila i ett svalt och mörkt rum. De flesta vill undvika skarpt ljus eftersom ögonen är ljuskänsliga.

Den som tror att ett barn eller en vuxen i familjen smittats av mässling ska ringa en infektionsklinik eller en barnklinik och få råd. Om ett barn har mässling och tillståndet förvärras samt om febern åter blir hög efter några dagar eller om barnet blir omtöcknat ska man också kontakta läkare. Symtomen kan bero på någon följdsjukdom.

Frågor du kan ställa till doktorn:

Är mässling farligt? Hur mittsam är sjukdomen? Vad händer om man avstår helt från att vaccinera sig mot mässling?

 

Senast ändrad
Joomla SEF URLs by Artio

Copyright © 2011 Vård.se använder cookies för att presentera innehåll och layout samt annonser. Privacy, Vi lämnar aldrig ut mailadresser om enskilda personer till andra företag.

Top Desktop version